2011-05-02 18:22:51• hírek • Szatmar.ro

Komoly infrastrukturális fejlesztések várhatóak

A Szatmár Megyei Tanács tagjai a testület hétfő délutáni ülésen egyhangúan áldásukat adták több, a megyénkben kivitelezendő infrastrukturális fejlesztést szorgalmazó tervezetre. Csehi Árpád, a testület elnöke elárulta: több útszakaszért is komolyan meg kellett küzdenie.

A megyei tanács tagjai összességében tizenkilenc napirendi pontról szavaztak, ezek közül valamennyit egyhangú többséggel el is fogadták, miután a szakbizottságok is áldásukat adták a tervezetekre. Amint azt azonban Csehi Árpád, a tanács elnöke az ülés után elárulta, az igazán nagy csatát már korábban, a tervezetek készültekor megvívták. „Arra koncentráltunk, hogy logikusan, tervszerűen haladjunk a fejlesztésekkel, nem úgy, ahogy a koalíciós partnerünk egyes településeken csinálják", mondta.

Ami a részleteket illeti, Csehi elmagyarázta, hogy a fejlesztési tervek készítésénél több fontos szempontot vettek figyelembe: egyrészt, hogy a megyeközpontból kivezető utak jó minőségűek legyenek, másrészt a szomszédos megyékkel összekötő utak valamint a turisztikai szempontból fontos utak is felkerüljenek a fejlesztési listára.

Ennek következtében kerül majd sor a Vetésen és Óvárin áthaladó szakasz teljes felújítására. Ennek egyik oka, hogy ez az útszakasz Románia a schengeni övezethez való csatlakozása után nemzetközi úttá válik, másrészt pedig az előző településen található Unicarm vállalat miatt ezen a szakaszon az egyik legintenzívebb a kamionforgalom a megyében. Szintén ezen logika miatt kerül felújításra a Szatmárnémetiből Mikola illetve a megyeközpontból Szatmárhegy felé vezető útszakasz is.

Szintén nagy fontossággal bír, hogy Szatmár megyét minél fejlettebb infrastruktúra kapcsolja össze a szomszéd megyékkel. Éppen ezért felújításra kerül az Avasújváros és Színérváralja közötti útszakasz, modernizálják a Hadadon át a Szilágy megyében vezető útszakaszt, míg Szilágypér nem lesz többé „zsáktelepülés": egy új útszakasz köti majd össze a Bihar megyei Szalaccsal.

A harmadik szempont volt a turizmus fejlesztése, ezért szintén felújítás vár az Ákost Krasznamihályfalvával összekötő szakaszra.



A megyei tanács tagjai egyhangúlag elfogadták az infrastruktúrális fejlesztések terveit


Csehi elmondta, hogy legkomolyabban két útszakasz modernizálásáért kellett megharcolnia: egyrészt a Szatmárhegyet Résztelekkel összekötő szakaszért (így végre civilizált út vezet előző település református templomához), másrészt pedig a Daróci utat a Lázári úttal összekötő szakaszért. Utóbbi, ha megépül, akkor mentesíti a teherautó-forgalomtól Szatmárnémeti észak-keleti részét valamint Lázárit.

A Nagykároly környéki fejlesztésekről beszélve, Csehi elmondta: a Nagykárolyt Börvellyel összekötő útszakasz egyelőre utóbbi településig (beleértve magát a falut) újul meg. A folytatásról csak akkor tud beszélni, ha találnak egy magyarországi partnert, akivel egy határon átívelő projekt keretében az felújításokat „el tudnák vinni" a határig. Felújításra illetve megépítésre kerül továbbá a Nagykároly, Kaplony, Kálmánd, Csanálos útszakasz. Kanalizálási munkálatokra kerül sor továbbá Terem és Fény községekben, éppen ezért itt csak ezek végeztével kerül terítékre az utak rehabilitálása. Nagykároly és Fény között egy kerékpárút építésére is sor került, erre a Környezetvédelmi Alap biztosítja majd a fedezetet.

Csehi elmondta, hogy az említett modernizációra a kormány által néhány hónappal meghirdetett program keretében kerül sor, melynek során 10 ezer kilométernyi megyei és községi út kerül a turisztikai és vidékfejlesztési minisztérium égisze alá. A fenti tervek dokumentációja, Csehi reményei szerint, az őszig elkészülnek, így akár már idén, de legkésőbb 2012 tavaszán megkezdődhet a kivitelezés is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: